Od 1 lipca 2020 roku pojawi się Nowa Matryca Stawek Vat oraz Wiążąca Informacja Stawkowa. Będzie to spore ułatwienie dla czynnych podatników Vat, gdyż łatwiej będzie dopasować stawkę Vat do usługi oraz towaru. A gdyby pojawiły się wątpliwości, to będzie można skorzystać z Instytucji, której opinia bedzie wiążąca przed Organami Podatkowymi.
1. Wiążąca Informacja Stawkowa (WIS)
Już od 1 listopada 2019 r. podatnicy VAT mogą korzystać z nowej instytucji, tj. wiążącej informacji stawkowej (WIS). Jest to urzędowe potwierdzenie prawidłowości stosowanej stawki VAT.
Urzędowe potwierdzenie właściwej stawki:
– przed 01.04.2020 Informacja Urzędu Stytystycznego w Łodzi- niewiążąca dla Organów Podatkowych
– od 01.04.2020 Wiążąca Informacja Stawkowa (WIS)- wiążąca dla Organów Podatkowych
Wniosek można składać do Dyrektora KIS od 1 listopada 2019, ul. Teodora Sikta 17 w Bielska-Białej. Opłata za wniosek o wydanie WIS wyniesie 40 zł.
2. Od 01.07.2020 r będzie obowiązywała Nowa matryca stawek VAT
Ustalenie stawki VAT – klasyfikacje statystyczne:
Ustalenie stawki VAT – klasyfikacje statystyczne:
– Aktualnie przedsiębiorcy korzystają z PKWiU 2008 i PKWiU 2015
– Od 01.04.2020 r dla usług będą obowiązywały kody PKWiU 2015 natomiast dla towarów Nomenklatura Scalona (CN)
Wprowadzane zmiany mają na celu uprościć i ułatwić właściwe przyporządkowanie towarów i usług do właściwych kodów.
Oto przykładowe pozycje, których stawka VAT ulegnie obniżeniu:
– z 8 na 5% owoce tropikalne i cytrusowe
– z 23 lub 8 na 5 % zupy,bulony
– z 23 na 8% musztarda, przyprawa słodka papryka, przyprawy przetworzone (pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek)
– z 8 na 5% żywność przeznaczona dla niemowląt i dzieci, pieluszki, foteliki saochodowe
– z 8 na 5% artykuły higieniczne (podpaski, tampony, pieluchy)
– z 23% na 5% e-booki i e-prasa weszło od 1 listopada 2019
– Od 01.04.2020 r dla usług będą obowiązywały kody PKWiU 2015 natomiast dla towarów Nomenklatura Scalona (CN)
Wprowadzane zmiany mają na celu uprościć i ułatwić właściwe przyporządkowanie towarów i usług do właściwych kodów.
Oto przykładowe pozycje, których stawka VAT ulegnie obniżeniu:
– z 8 na 5% owoce tropikalne i cytrusowe
– z 23 lub 8 na 5 % zupy,bulony
– z 23 na 8% musztarda, przyprawa słodka papryka, przyprawy przetworzone (pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek)
– z 8 na 5% żywność przeznaczona dla niemowląt i dzieci, pieluszki, foteliki saochodowe
– z 8 na 5% artykuły higieniczne (podpaski, tampony, pieluchy)
– z 23% na 5% e-booki i e-prasa weszło od 1 listopada 2019
Oto przykładowe pozycje, których stawka VAT ulegnie podwyższeniu:
– z 5 na 23% owoce morza-skirupiaki, lraby, małże, krewetski itp.
– z 8 na 23% dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych z tym składnikiem (owoce morza)
– z 8 na 23% lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych
– z 5 na 8% czasopisama specjalistyczne (nie dotyczy drukowanych czasopism regionalnych i lokalnych, a także umieszczonych na dyskach i płytach oraz podobnych nośnikach)
– z 5 na 23% owoce morza-skirupiaki, lraby, małże, krewetski itp.
– z 8 na 23% dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych z tym składnikiem (owoce morza)
– z 8 na 23% lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych
– z 5 na 8% czasopisama specjalistyczne (nie dotyczy drukowanych czasopism regionalnych i lokalnych, a także umieszczonych na dyskach i płytach oraz podobnych nośnikach)
Wprowadzana zmiana ma za zadanie uproszczenie w stosowaniu stawek podatku VAT. W przypadku wątpliwości instytucja Wiążącej Informacji Stawkowej (WIS) będzie potwierdzała prawidłowość stosowanych stawek VAT. Ograniczy polemikę na linii podatnik – urząd skarbowy.
Zmiany nastąpiły w załącznikach nr 3 i nr 10 ustawy o Vat. Numery CN można znaleźć pod podanym linkiem http://www.klasyfikacje.gofin.pl/cn2020/12,0.html